Wegetariański makaron fregola z pomidorkami
Podstawą tego dania jest pochodzący z Sardynii okrągły makaron fregola przypominający małe kuleczki z ciasta.
- Claudia
Porcja: 340 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 4 porcje
- 2 szklanki pomidorków cherry
- 3 duże ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- 200 g makaronu fregola sarda (w formie kulek) lub bulguru
- łyżka orzeszków piniowych
- pęczek świeżej bazylii
- łyżka startego parmezanu
- 1/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 100 g sera koziego
- świeże oregano
- sól
- pieprz
Piekarnik nagrzać do 250°C. Pomidorki opłukać, przeciąć na pół. włożyć do brytfanki razem z nieobranym czosnkiem. oprószyć cukrem, suszonym oregano, solą, pieprzem. Skropić łyżeczką oliwy. Wstawić na 25 minut do piekarnika, aż pomidorki zaczną się karmelizować. Makaron lub bulgur przygotować wg przepisu na opakowaniu. Z pieczonego czosnku zdjąć skórkę.
Zrobić pesto: czosnek zmiksować z orzeszkami pinii, bazylią i parmezanem. Doprawić do smaku solą, pieprzem. W misce połączyć makaron lub bulgur, pomidorki, pokrojone drobno oliwki, pokruszony ser kozi i pesto. Posypać listkami świeżego oregano.