Reklama

W tym artykule:

  1. Wegańskie desery w słoiczkach
  2. Wege grill, czyli wegańskie i wegetariańskie potrawy na grilla. 6 przepisów, które podbiją serca nawet zatwardziałych mięsożerców
  3. Wegański deser bananowy: wege bananofee
  4. Wegański deser lodowy: lody z mleka kokosowego
  5. Wegański deser z jabłkami: wegańskie mini szarlotki
Reklama

Osoby, które decydują się na dietę wegańską zwykle kierują się jednym z trzech powodów: zależy im na losie zwierząt, troszczą się o środowisko lub chcą zadbać o własne zdrowie. Nie jest tajemnicą, że rezygnacja mięsa w długim okresie z pewnością przyniesie znacznie więcej potencjalnych korzyści niż strat. Roślinny jadłospis przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Reguluje również pracę jelit poprzez dużą zawartość błonnika. Jeśli nadal nie jesteś przekonana do zmiany nawyków żywieniowych, zacznij od tych przepisów. Te wegańskie desery sprawią, że zakochasz się w roślinnej kuchni.

Wegańskie desery w słoiczkach

Wegański deser z mleka kokosowego: budyń z kaszy jaglanej z mango

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 banan
  • 1 mango (lub inny ulubiony owoc)
  • 3 łyżki syropu z agawy lub miodu

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną wsyp do garnka i praż przez około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie przełóż ją na sitko i przelej wodą.
  2. Umieść kaszę ponownie w garnku. Zalej ją mleczkiem kokosowym, dodaj laskę wanilii i przypraw szczyptą soli. Gotuj ją pod przykryciem przez około 15 minut, aż wsiąknie cały płyn.
  3. Wyjmij laskę wanilii. Do rondelka z ugotowaną kaszą dodaj banana i mango. Całość zblenduj na jednolity budyń. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić deser odrobiną wybranego słodzika.
  4. Udekoruj ulubionymi owocami i innymi dodatkami.

Propozycja podania / fot. Yulia Khlebnikova / Unsplash

Nasza rada: Budyń jaglany możesz potraktować jako śniadanie bezglutenowe! To świetna opcja dla osób, które zamiast wytrawnych, chętniej sięgają po słodkie śniadania.

Pudding czekoladowy

Składniki:

  • 450 ml napoju sojowego
  • 5 łyżek nasion chia
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 70 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 g borówek lub malin
  • 30 g migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Na dzień przed przygotowaniem deseru wymieszaj nasiona chia z napojem sojowym. Mieszanka powinna stać w lodówce przez całą noc.
  2. Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
  3. Do pojemnika z napojem sojowym i nasionami chia dodaj syrop z agawy i rozpuszczoną czekoladę.
  4. Przełóż deser do słoiczków, przekładając owocami i migdałami. Udekoruj z wierzchu według uznania.

Propozycja podania / fot. Klara Avsenik / Unsplash

Nasza rada: Aby wegańskie desery bez pieczenia były nie tylko szybkie, ale i zdrowe, polecamy włączyć do nich jak największą ilość owoców. Świeże maliny, banany, borówki czy owoce egzotyczne nadadzą twoim smakołykom niepowtarzalnego smaku, dodatkowo wzbogacając je o witaminy i antyoksydanty.

WYPRÓBUJ KONIECZNIE:

 

Nie jesz mięsa, a nadchodzi sezon grillowy? Spieszymy z pomocą! Oto garść pomysłów na barbecue, które po prostu pokochasz! Same je przetestowałyśmy, a więc jesteśmy pewne, że twój wege grill podbije serca również zatwardziałych mięsożerców! Przygotowując takie potrawy udowodnisz, że z warzyw można wyczarować prawdziwe cuda!
Pomysły na wege grilla
iStock

Wegański deser bananowy: wege bananofee

Roślinne banoffee

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka orzechów
  • ¾ szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zblenduj z 2 łyżkami masła orzechowego i syropem z agawy.
  2. Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je na sitku. Nie wylewaj wody, w której się moczyły! Zmiksuj je z 4 łyżkami masła orzechowego i szczyptą soli.
  3. Z puszki z mlekiem kokosowym odlej wodę, pozostawiając jedynie twardą, białą część. Przełóż ją do miski i ubij mikserem. Jego konsystencja powinna przypominać bitą śmietanę.
  4. Banany pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  5. Przygotuj naczynie lub naczynia, w którym znajdzie się twoje bananofee - dobrze będzie się prezentować np. w szklankach. Zacznij od warstwy orzechowej, następnie wyłóż banany i polej masą daktylową. Całość pokryj kokosową śmietanką. Dla podbicia smaku też polać domowym solonym karmelem zrobionym z cukru, soli i mleka kokosowego

Propozycja podania / fot. Chinh Le Duc / Unsplash

Wegański deser lodowy: lody z mleka kokosowego

To, że weganie nie mogą jeść lodów jest jednym z najczęściej powtarzanych mitów. Najwyższy czas go obalić i udowodnić, że lodowe desery bez dodatku mleka i jajek mogą być równie pyszne co tradycyjne wyroby, a może i nawet lepsze! Obecnie sklepowe półki są pełne roślinnych rozwiązań, dlatego przechodząc na dietę wegańską, nie musisz rezygnować z ulubionych smaków. I tak jak osoby będące na diecie mogą jeść batony fit, tak weganie mogą delektować się topniejącymi w słońcu lodami.

Składniki:

  • 200 g deserowej czekolady
  • 800 g mleczka kokosowego
  • 180 g cukru trzcinowego (lub innego słodzika)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka ulubionych owoców (np. wiśni, czereśni, malin)

Sposób przygotowania:

  1. Z puszki mleczka kokosowego odlej ½ szklanki. Wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Resztę przelej do garnka i zagotuj z cukrem i szczyptą soli.
  2. Czekoladę połam na małe kawałki i wrzuć do miski. Dodaj do niej zagotowane mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do ostygnięcia, a następnie wmieszaj w nią owoce.
  3. Zawartość miski przełóż do plastikowego pojemnika z przykrywką i włóż do zamrażalnika. Masę lodową musisz co jakiś czas (mniej więcej co 30 minut) przemieszać, by równomiernie się zmroziła. Gotowe możesz zjeść nawet prosto z pojemnika.

Propozycja podania / fot. Mayuko Vermeulen / Unsplash

Wegański deser z jabłkami: wegańskie mini szarlotki

Eksperymentowanie z roślinnymi odpowiednikami tradycyjnych smaków zawsze kończy się prawdziwą eksplozją smaków. Taka kuchnia jest nowoczesna i innowacyjna, nie obawia się nietuzinkowych rozwiązań czy nieoczywistych połączeń. Nawet jeśli na co dzień nie jesteś na diecie wegańskiej, skuś się czasem na roślinne wyroby. Gwarantujemy, że nie pożałujesz!

Wegańskie mini szarlotki

Składniki:

  • 4 jabłka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce. Podsmaż je na maśle, przyprawiając cynamonem i odrobiną cukru.
  2. Przygotuj kruszonkę. Olej kokosowy, cukier, mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, rozcierając powstałą masę palcami.
  3. Foremki do babeczek wypełnij do połowy jabłkami. Posyp je obficie kruszonką. Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Reklama

Propozycja podania / fot. foodie flavours / Unsplash

Reklama
Reklama
Reklama