Wątróbka z groszkiem
Delikatnie usmażona, wyborny smak i aromat
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 510 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 2 porcje
- 30 dag wątróbki wieprzowej
- 2 czerwone cebule
- 15 dag mrożonego zielonego groszku
- 2 kwaśne jabłka
- szklanka bulionu warzywnego
- 4 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka mąki
- sól, pieprz
Cebule obrać, pokroić w piórka. Wątróbkę oczyścić, pokroić na kawałki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do rondelka, podlać łyżką wody, poddusić.
2 łyżki masła stopić na patelni, włożyć cebulę i cukier, zeszklić. Dodać groszek, smażyć kilka minut. Wlać bulion, dodać jabłka, gotować 10 minut. Przyprawić.
Resztę masła stopić na patelni. Wątróbkę oprószyć mąką, obsmażyć (po 1-2 minuty z każdej strony). Przyprawić solą i pieprzem.
Wątróbkę ułożyć na warzywach z jabłkami, posypać natką, podgrzać. Podawać z kluseczkami.
NASZA RADA
Najlepsze będą kluski kładzione zrobione z mąki, jajka i mleka. Porcje ciasta nabieramy łyżką i gotujemy.
ZA PORCJĘ 3,50 zł.