Warzywne pożegnanie lata
Dla jaroszy i osób, które kochają lekką kuchnię, nastał prawdziwy raj. Na straganach pełno kolorowych, pachnących słońcem warzyw. Nic, tylko je jeść! Tym bardziej że u progu jesieni zawierają one najwięcej cennych składników, a przyrządzone z nich potrawy są wyjątkowo pyszne.
- Claudia
Zapiekane ślimaczki z serem
Porcja: 312 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób
●2 nieduże cukinie ●2 bakłażany ●80 g suszonych pomidorów ●po 250 g bryndzy i twarożku ●2 żółtka ●1–2 łyżki kaparów ●kilka gałązek rozmarynu ●2 łyżki oliwy ●sól ●pieprz ●tłuszcz do formy
Cukinie i bakłażany opłukać, osuszyć. Po odcięciu końcówek pokroić wzdłuż w nie za grube pasy. Pomidory pokroić w cząstki.
Sery zmiksować z żółtkami, pomidorami i kaparami. Rozmaryn posiekać (kilka gałązek odłożyć do dekoracji). Farsz doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Rozsmarować na plastrach cukinii i bakłażana. Zrolować je. Ułożyć w natłuszczonej formie, skropić oliwą. Piec 20 min w 200°C. Udekorować gałązkami rozmarynu. Podawać z sałatką z pomidorów, mozzarelli i rukoli.
Faszerowane pomidory
Porcja: 296 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Dla 4 osób
●1/2 szklanki ryżu ●puszka tuńczyka ●2 łyżki kukurydzy (z puszki) ●kawałek selera naciowego ●czerwona papryka ●dymka ●2–3 łyżki bulionu (z kostki) ●ząbek czosnku ●8 pomidorów ●koperek ●sól ●pieprz
Ryż gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Tuńczyka i kukurydzę osączyć z zalewy. Seler naciowy oczyścić, pokroić w kostkę. Paprykę opłukać, wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w paski. Dymkę opłukać, posiekać.
Ryż wymieszać z tuńczykiem oraz warzywami. Skropić bulionem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Pomidory wydrążyć. Napełnić je farszem. Piec 15 minut w 200°C. Podawać posypane koperkiem.
Warzywa pod beszamelem
Porcja: 405 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4–6 osób
●4 bakłażany ●łyżka oleju ●6 pomidorów ●łyżka masła ●łyżka mąki ●2/3 szklanki mleka lub śmietany ●ząbek czosnku ●sok z cytryny ●100 g żółtego sera ●listki melisy ●sól ●pieprz
Bakłażany pokroić w pod łużne plastry, podsmażyć na oleju.
Pomidory opłukać, pokroić w plasterki. W żaroodpornej formie ułożyć bakłażany, a na nich pomidory. Oprószyć solą i pieprzem.
Masło rozpuścić, wsypać mąkę. Chwilę smażyć, stale mieszając, nie rumieniąc. Dodać mleko lub śmietanę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem polać warzywa. Ser zetrzeć, posypać zapiekankę. Wstawić na 15–20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Przed podaniem posypać melisą.
NASZA RADA Warzywa można przełożyć pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynką, np. drobiową (ok. 350 g).