Reklama

Składniki na 4 porcje

Reklama
  • cukinia
  • 3 strąki papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 kalafiora
  • 300 g makaronu rurki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 300 g żółtego sera
  • masło do formy
  • sól
  • pieprz
Reklama

Cukinię opłukać. Pokroić w szerokie plastry. Paprykę po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pociąć w dość grube kawałki. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie: najpierw cukinię, a potem paprykę.
Kalafior opłukać, podzielić na cząstki. Podgotować w małej ilości wody lub na parze.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z warzywami, tartą bułką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki zapiekanki ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Posypać startym na grubej tarce lub pokrojonym w plastry serem. Piec 15 minut w 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama