Reklama

Na 4 porcje:

Reklama
  • 1/2 kurczaka
  • puszka zielonego groszku
  • 1/2 paczki mrożonej marchewki
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól
  • liść laurowy
  • 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
  • cytryna
Reklama

Kurczaka zalej 1 l wody, zagotuj. Dodaj marchewkę, ziele, pieprz, liść laurowy, sól. Gotuj na małym ogniu do miękkości. Żelatynę namocz w 6 łyżkach przegotowanej zimnej wody. Wyjmij mięso i marchewkę, wywar przecedź. Napęczniałą żelatynę dodaj do gorącego wywaru, wymieszaj, ostudź. Marchewkę i mięso (bez skóry) pokrój. Na dno salaterek wsyp groszek, zalej częścią wywaru. Gdy zacznie tężeć, dodaj kurczaka i marchewkę. Zalej wywarem, wstaw do lodówki. Podawaj z sokiem z cytryny.

Reklama
Reklama
Reklama