Warzywna galaretka
Czas przygotowania 30 min
Porcja 80 kcal
- Naj
Opublikowano: 20.11.2007, 12:51
Reklama
Na 4 porcje:
Reklama
- 1/2 kurczaka
- puszka zielonego groszku
- 1/2 paczki mrożonej marchewki
- po 4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- sól
- liść laurowy
- 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
- cytryna
Reklama
Kurczaka zalej 1 l wody, zagotuj. Dodaj marchewkę, ziele, pieprz, liść laurowy, sól. Gotuj na małym ogniu do miękkości. Żelatynę namocz w 6 łyżkach przegotowanej zimnej wody. Wyjmij mięso i marchewkę, wywar przecedź. Napęczniałą żelatynę dodaj do gorącego wywaru, wymieszaj, ostudź. Marchewkę i mięso (bez skóry) pokrój. Na dno salaterek wsyp groszek, zalej częścią wywaru. Gdy zacznie tężeć, dodaj kurczaka i marchewkę. Zalej wywarem, wstaw do lodówki. Podawaj z sokiem z cytryny.
Reklama
Reklama
Reklama