Reklama

● 1/2 kalafiora
● brokuł
● 3 marchewki
● 25 dag fasolki szparagowej
● 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
● łyżeczka ziół prowansalskich
● sól
● pieprz
● sok z cytryny
● 2 łyżki posiekanego szczypioru
Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 min. Marchewki obierz, potnij na zapałkę, fasolkę szparagową oczyść z włókien, potnij na mniejsze kawałki. Marchewki i fasolkę także obgotuj w osolonym wrzątku. Wszystkie warzywa delikatnie wymieszaj. Jogurt połącz z ziołami, sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Polej warzywa sosem na talerzu. Podawaj z makaronem lub pieczywem. NASZA RADA: W podobny sposób możesz podawać najróżniejsze mieszanki warzywne. Aby wzbogacić danie, wkrój do warzyw kawałek podsmażonej wędliny lub mięsa z zupy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama