Warzywa w cieście - Gotuj według... „Przepisu na życie”
Idealna przystawka do niedzielnego obiadu ale również świetna popołudniowa przekąska
- Claudia
PORCJA: 316 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 4 PORCJE:
● 200 g mąki
● 150 ml mleka
● 2 jajka
● łyżka oliwy
● 2–3 cukinie
● 4 kwiaty cukinii
● mały kalafior
● brokuł
● łyżeczka cukru pudru
● sól
● olej do smażenia
150 g mąki wymieszać z mlekiem, jajkami, łyżką oliwy, cukrem i szczyptą soli. Ciasto lekko ubić i odstawić na 15 minut. Cukinie opłukać, pokroić w plastry (kwiaty zostawić w całości). Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, opłukać. Obtoczyć w reszcie mąki i zanurzyć w cieście. Wyjąć widelcem i osączyć z nadmiaru ciasta. Wkładać partiami do gorącego oleju i smażyć na złoty kolor. Gotowe warzywa odcedzić z tłuszczu i wyłożyć na półmisek. Podawać obłożone limonkami, z majonezem lub sosem chili.