Warto zainwestować w szybkowar
Cały obiad ugotujesz w jednym naczyniu, bez mieszania i doglądania. Włączasz, nastawiasz timer i idziesz sobie poczytać. A do tego oszczędzasz energię, ograniczasz liczbę garnków i czas spędzany w kuchni do minimum!

- Naj
Lista zalet jest warta uwagi:
1. Ciśnienie, wytwarzające się dzięki szczelnemu zamknięciu, sprawia, że potrawy gotują się błyskawicznie. Czas gotowania skraca się aż o 70 %!
2. Oszczędzasz 30% energii, gdyż szybkowar nagrzewa się równomiernie i długo utrzymuje ciepło. Oszczędzasz też na innych kuchennych sprzętach: nie musisz inwestować np. w rondel z grubym dnem lub naczynie do gotowania na parze – bo szybkowar to „kilka garnków w jednym”.
3. Danie, gotując się na parze, nie traci objętości ani soczystości, zachowuje witaminy (aż 75% wit. C) i mikroelementy, naturalny kolor oraz aromat.
4. Możesz w szybkowarze rozmrażać różne produkty, sterylizować naczynia (np. dla niemowląt), podgrzewać jedzenie. Nie wysycha i nie traci smaku.
5. Dzięki przegródkom równocześnie ugotujesz cały obiad: ziemniaki (ryż, makaron), mięso (rybę), warzywa. Smaki nie pomieszają się.
6. Szybkowar można myć w zmywarce. Ma jedną wadę: nie jest tani, kosztuje od 200 do 1000 zł. Wymaga też precyzji i stałej kontroli zaworów oraz elementów zabezpieczających. Jednak już po kilku użyciach nabiera się praktyki i wszystko robi automatycznie.