Waniliowy
Przygotowanie: 20 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 14:22
Reklama
Do deserów czekoladowych i owocowych
Znakomicie pasuje do gruszek lekko obgotowanych w syropie, do kisielów, musu czekoladowego, a nawet do biszkoptu. Podajemy go w osobnym naczyniu.
Na 1 i 1/2 szklanki
Reklama
- szklanka mleka
- 3-4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 dag masła
- aromat waniliowy lub laska wanilii
Reklama
Mleko zagotować w rondelku z kilkoma kropelkami aromatu waniliowego lub z miąższem wyjętym z laski wanilii. Przecedzić.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając.
Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą, postawić na ogniu i ubijać trzepaczką na parze do momentu, aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodawać po kawałku miękkie masło, cały czas dokładnie mieszając. Zdjąć z ognia. Mieszając lekko wystudzić.
Reklama
Reklama
Reklama