Waniliowe oponki
Przygotowanie: 1 godzina
Sztuka: 120 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 20 SZTUK
- szklanka mleka
- 1/2 kostki (10 dag) masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 15 dag mąki
- torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- łyżka margaryny
- smalec do smażenia
- 4 łyżki cukru pudru do posypania
Mleko, masło, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy stopić w rondlu, zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, energicznie mieszając, aż składniki się połączą.
Masę przełożyć do miski, wciąż mieszając wbijać kolejno jajka, aż powstanie gładkie ciasto.
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 20 cm, posmarować je margaryną. Ciasto nałożyć do szprycy z gwiaździstą końcówką i na kwadraty z papieru wycisnąć pierścienie.
Smalec rozgrzać w głebokiej patelni lub w rondlu. Po kolei odwracać kawałki papieru, ostrożnie zsuwając pierścienie ciasta do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć szumówką, osączyć na papierze kuchennym. Przed podaniem grubo posypać cukrem pudrem.
SPRÓBUJ
Rozgrzany smalec jest wystarczająco gorący, jeśli na zanurzonym w nim drewnianym patyczku lub na trzonku drewnianej łyżki utworzą się pęcherzyki powietrza.