Reklama

SKŁADNIKI NA 20 SZTUK

Reklama
  • szklanka mleka
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 15 dag mąki
  • torebka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • łyżka margaryny
  • smalec do smażenia
  • 4 łyżki cukru pudru do posypania

Mleko, masło, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy stopić w rondlu, zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, energicznie mieszając, aż składniki się połączą.
Masę przełożyć do miski, wciąż mieszając wbijać kolejno jajka, aż powstanie gładkie ciasto.
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 20 cm, posmarować je margaryną. Ciasto nałożyć do szprycy z gwiaździstą końcówką i na kwadraty z papieru wycisnąć pierścienie.
Smalec rozgrzać w głebokiej patelni lub w rondlu. Po kolei odwracać kawałki papieru, ostrożnie zsuwając pierścienie ciasta do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć szumówką, osączyć na papierze kuchennym. Przed podaniem grubo posypać cukrem pudrem.

Reklama

SPRÓBUJ

Rozgrzany smalec jest wystarczająco gorący, jeśli na zanurzonym w nim drewnianym patyczku lub na trzonku drewnianej łyżki utworzą się pęcherzyki powietrza.

Reklama
Reklama
Reklama