Walentynkowe ciasto z masą truskawkową
W sam raz na romantyczny deser. W kształcie serduszka.
- Naj
Opublikowano: 14.02.2009, 11:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 175 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek kakao
- 2 jajka
- łyżka miodu
- po 150 ml oleju i mleka
- po 4 łyżki dzemu truskawkowego i truskawek z konfitury
- 150 ml kremówki
- wiórki czekoladowe i świeże truskawki
Reklama
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj roztrzepane jajka, miód, olej i mleko, zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto. Przełóż je do natłuszczonej formy w kształcie serca. Piecz 45 minut w temp. 160°C. Wyjmij i ostudź. Ciasto przekrój ostrym nożem wzdłuż na 2 części. Spodnią posmaruj połową dżemu. Śmietanę ubij na sztywno i rozprowadź na dżemie. Na śmietanie ułóż pokrojone truskawki z konfitury. Przykryj wierzchnią częścią, delikatnie dociśnij. Posmaruj resztą dżemu, udekoruj wiórkami czekoladowymi i świeżymi truskawkami.
Reklama
Reklama
Reklama