Wakacje w Chorwacji na wyciągnięcie ręki!
Koniecznie weź udział w super konkursie, do wygrania świetna nagroda.
- promocja
CO ZROBIĆ ŻEBY WZIĄĆ UDZIAŁ W KONKURSIE?
Wystarczy tylko wysłać przepis i zdjęcie potrawy inspirowanej kuchnia śródziemnomorską.
Zgłoszenie wyślij na adres: konkurspodravka@burdamedia.pl do 05.06.2016 r. Nagrodą jest wycieczka do Chorwacji dla dwóch osób o wartości 4000 zł.
Dorsz z warzywami i polentą
Składniki:
- 600g filetów z dorsza
- 600 g cukinii
- 390 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka
- 3 łyżki Ajvaru ostrego Podravka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g mąki pszennej
- 200 g kukurydzy
- 1 ząbek czosnku 50 g cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- olej do smażenia
- Vegeta z czosnkiem
- czarny mielony pieprz
Składniki na polentę:
- 500 ml wody
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 120 g kaszy kukurydzianej
- ½ łyżeczki pasty truflowej
Sposób przygotowania:
Dorsza pokroić na kawałki, obsypać Vegetą, skropić sokiem
z cytryny i oprószyć mąką. Usmażyć na złoty kolor i zdjąć z patelni. Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę i smażyć, aż zmięknie. Następnie dodać pomidory krojone, kukurydzę, posiekany czosnek, Ajvar, szczyptę Vegety, pieprz i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
Przygotować polentę: do wrzącej, osolonej wody dodać powoli kaszę kukurydzianą oraz pastę truflową. Mieszać aż całość zgęstnieje. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić do schłodzenia. Polentę pokroić na kawałki. Gorące warzywa podawać na ciepło z rybą i polentą.
Smacznego!
AJVAR PODRAVKA
Poznaj smak prawdziwej chorwackiej pasty warzywnej Ajvar Podravka, w dwóch wariantach smakowych, przygotowanej w oparciu o oryginalną chorwacką recepturę. Ajvar Podravka to wyjątkowe połączenie dojrzałych bakłażanów z czerwoną papryką w wersji łagodnej i ostrej. Produkty powstałe na bazie warzyw dojrzałych w śródziemnomorskim słońcu, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Doskonale doprawiona pasta warzywna Ajvar Podravka wspaniale uzupełni smak potraw z grilla, gulaszów, mięs, sosów, kanapek i sałatek. Sięgnij po Ajvar Podravka już dziś!