Reklama

Na 4 porcje

Reklama
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżki twarożku naturalnego
  • 500 g makaronu wstążki
  • 150 g sera ementalera
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Reklama

Szalotki obrać, opłukać, drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Wlać śmietanę. Gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu, aż śmietana zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Lekko przestudzić. Wymieszać z twarożkiem.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z sosem. Ser zetrzeć na tarce. Posypać nim potrawę. Całość udekorować szczypiorkiem.

Reklama
Reklama
Reklama