Reklama

Warzywa z blachy

Reklama

Porcja: 606 kcal
Przygotowanie: 5 minut
Pieczenie: 45 minut
Dla 4 osób
500 g drobnych ziemniaków
200 g małej cebuli
2 czerwone papryki
cienki bakłażan (ok. 250 g)
2 cukinie
300 g małych pomidorów
5 łyżek oliwy
pęczek tymianku
50 g pestek słonecznika
łyżeczka czarnuszki albo kminku
łyżeczka grubej soli (niekoniecznie)
300 g twarożku (koziego)
pęczek szczypiorku
kilka łyżek mleka
sól
czerwony pieprz Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować łyżką oliwy. Ziemniaki starannie wyszorować, przekroić wzdłuż na pół. Przeciętą stroną ułożyć na blasze. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, dodać do ziemniaków. Piec 15 minut w 200 C.
Tymianek wymieszać z posiekanymi grubo pestkami słonecznika, kminkiem, solą morską (lub łyżeczką zwykłej) i 1/2 łyżeczki pieprzu. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki. Bakłażana i cukinie umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na plasterki. Warzywa ułożyć obok ziemniaków. Posypać połową mieszanki ziół z solą. Skropić 2 łyżkami oliwy. Piec 15 minut.
Pomidory umyć, przekroić. Warzywa pieczone na blasze przewrócić. Pomiędzy nie włożyć pomidory. Posypać resztą pestek z dodatkami. Skropić pozostałą oliwą. Piec następne 15 minut.
Warzywa podawać z twarożkiem wymieszanym z mlekiem, posiekanym szczypiorkiem i doprawionym solą oraz pieprzem. Zielone lasagne

Reklama

Porcja: 652 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Duszenie i zapiekanie: 50 minut
Dla 6 osób
13 zielonych płatów lasagne
2 cukinie
2 czerwone papryki
500 g pomidorów (z puszki)
250 g mozzarelli
po niepełnej szklance bulionu warzywnego i śmietanki
2 łyżki masła
łyżka mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
pęczek bazylii Bulion wymieszać ze śmietanką. Masło stopić, dodać mąkę, chwilę razem smażyć. Cienkim strumieniem wlewać bulion ze śmietanką, cały czas ubijając. Gotować 2 minuty, stale mieszając. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić 5 minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cukinię i paprykę umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Razem z cukinią pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać.
Oliwę rozgrzać. Podsmażyć na niej czosnek, a następnie warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekanymi listkami bazylii.
W formie układać warstwami płaty lasagne, pokrojony w plasterki ser, warzywa i sos (na wierzchu powinna być warstwa mozzarelli). Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Po 20 minutach pieczenia zapiekankę przykryć folią aluminiową. Gotową odstawić na 10 minut. Gołąbki z młodej kapusty Porcja: 224 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Duszenie: 30 minut
Dla 4 osób
główka kapusty
100 g ryżu
80 g marchewki
80 g selera naciowego
3 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki przecieru pomidorowego
100 g startego sera żółtego (np. goudy)
pieprz
sól Ryż gotować 10 minut w osolonym wrzątku. Marchewkę i selera umyć, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu na 3 minuty przed końcem gotowania.
Kapustę w całości zanurzyć we wrzątku. Wyjąć. Zdjąć 8 wierzchnich liści. Przelać zimną wodą i osuszyć. Odciąć środkowy gruby nerw w liściach.
Ryż z warzywami osączyć. Wymieszać z żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz układać na liściach kapusty. Zwijać. Gołąbki zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Oprószyć solą i pieprzem. Dusić ok. 30 minut.
Nasza rada: gołąbki można ugotować na parze, umieszczając je na perforowanej wkładce nad gotującym się bulionem z przecierem. Więcej przepisów dla wegetarian w Claudii 9/2003

Reklama
Reklama
Reklama