W krainie musów i pianek
Truskawkowy blok
- Naj
- 3 galaretki truskawkowe
- 1/2 kg truskawek
- 100 ml śmietanki 30 proc
- łyżeczka żelatyny
- łyżeczka cukru
Galaretki rozpuść w połowie wody, jaką podano w przepisie. Foremkę keksową podeprzyj z jednej strony i ustaw ją na dolnym rogu. Ułóż w nim część pokrojonych truskawek i zalej częścią galaretki. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Żelatynę zalej 1/2 szklanki wody i odstaw na 5 min do napęcznienia. Rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Wymieszaj, dodając do niej po łyżce śmietanki ubitej z cukrem. Masę śmietanową wylej na truskawki, zmieniając nieco nachylenie formy. Wstaw do lodówki, aby zastygła. Resztę truskawek zmiksuj i połącz z pozostałą galaretką. Wlej do ustawionej już normalnie formy i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem zanurz formę w ciepłej wodzie na 5 sekund, przykryj deseczką i odwróć do góry dnem.