Uszka do barszczu
Przygotowanie: 35 minut
Gotowanie: 3-5 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 13.12.2007, 08:14
Reklama
- 25 dag suszonych grzybów
- duża cebula
- 2 łyżki orzechów włoskich
- jajko
- łyżka oleju
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
Reklama
Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Połączyć z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wyrobić masę.
Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Wycinać romby o brzegu 5-6 cm, nakładać farsz, sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3-5 minut w osolonym wrzątku. Podawać do barszczu i czystych zup.
Ciasto na uszka i kołduny
Przygotowanie 25 min
Składniki na 50 - 60 sztuk uszek, 40-50 sztuk kołdunów
- 2 szklanki mąki (35 dag)
- jajko
- szczypta soli
Reklama
Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
Reklama
Reklama
Reklama