Udka w czerwonym winie
Przygotowanie: 25 minut
Duszenie: 30 minut
Porcja: 490 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 22:04
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 4 udka kurczaka
- 2 małe cebule
- 20 dag pieczarek
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 5 dag wędzonego boczku
- łyżka mąki
- listek laurowy
- 15 dag fasoli z puszki
- 1/2 l czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz
Reklama
- Udka natrzeć solą i pieprzem. Cebule obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół. Marchewki oskrobać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- 3 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, włożyć udka, zrumienić. Dodać cebulę, marchewkę i pieczarki, przesmażyć. Dodać czosnek i listek laurowy.
- Boczek pokroić w kostkę, wytopić na reszcie oleju, przełożyć na talerz. Na ten sam tłuszcz wsypać mąkę, zrumienić. Wlać wino, dokładnie wymieszać, zagotować.
- Udka polać winnym sosem, przykryć i dusić 20 min. Dodać fasolkę, dusić jeszcze 10 min.
- Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać boczek, wymieszać. Na koniec danie posypać natką.
Reklama
Reklama
Reklama