Udka na kwaśno
Czas: 30 minut
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 4
- Naj
Opublikowano: 16.10.2008, 11:11
Reklama
SKŁADNIKI:
- 4 duże udka kurczaka
- olej
- przyprawa do pieczonego drobiu
- 2 kwaśne jabłka
- 4 łyżki soku z cytryny
- 5 dag wędzonego boczku
- pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
Reklama
Piekarnik rozgrzej do temp. 220°C. Udka umyj, skrop olejem, natrzyj dokładnie przyprawą do drobiu. Piecz 20 min. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąsz pokrój w kostke, wymieszaj z sokiem z cytryny. Boczek drobno pokrój, wytop na patelni. Wrzuć jabłka, wymieszaj i duś 5 min. Przypraw pieprzem i bazylią. Udka podawaj z ryżem na sypko i zieloną sałatą polaną smietaną; na każde nałóż porcje duszonych na kwaśno jabłek.
NASZA RADA: Duszone w ten sposób jabłka możesz wymieszać z 2–3 łyżkami żurawiny i podawać jako dodatek do kotletów schabowych albo zółtego sera smażonego w panierce.
Reklama
Reklama
Reklama