Udka kurczaka słodko-pikantne
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 435 kcal
Składniki na 4 porcje
- Moje Gotowanie
● 2 pomarańcze
● 4 czerwone cebule
● 3 ząbki czosnku
● 65 dag ziemniaków
● 4 udka kurczaka
● sól, pieprz
● po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki mielonej
● 2 łyżki oliwy
● 4 listki laurowe
● 120 ml bulionu warzywnego
Pomarańcze umyć. Z jednej wycisnąć sok. Drugi owoc podzielić na cząstki i przekroić każdą z nich na pół.
Cebule obrać, pokroić na ósemki, a ząbki czosnku - na ćwiartki. Ziemniaki umyć, przekroić na pół. Każde udko przeciąć w stawie, oprószyć solą i pieprzem.
Zrobić sos: wymieszać sok z pomarańczy, obydwie papryki w proszku, trochę soli i oliwę.
Mięso przełożyć do brytfanny. Wlać sos, dodać cząstki pomarańczy, cebule, czosnek, ziemniaki i listki laurowe. Całość zalać bulionem i delikatnie wymieszać.
Piec godzinę w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C.