Uczta prosto z targu
Stragany uginające się pod ciężarem warzyw i owoców kuszą obfitością. Warto z niej korzystać. W twoim jadłospisie zagoszczą dania pełne smaków i aromatów.
- Claudia
Tortilla z ziemniakami
Porcja: 388 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 4 osób
4 ugotowane ziemniaki, cebula, 1/2 strąka papryki, 150 g wędzonego boczku lub salami, 2 łyżki oleju, suszony tymianek, 4 jajka, 2-3 łyżki mleka, sól, pieprz, natka
Ziemniaki pokroić w plasterki. Cebulę obrać, poszatkować. Paprykę opłukać, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić. Wędlinę pokroić w kostkę lub paseczki. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć na nim cebulę, a następnie paprykę i wędlinę. Na końcu wrzucić ziemniaki i oprószyć je dużą szczyptą tymianku. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Masą jajeczną zalać warzywa i wędlinę. Smażyć, aż jajka się zetną. Placek podawać w całości lub pokrojony w cząstki, posypany natką.
Serki w sosie miodowym
Porcja: 423 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób
2 pomarańcze, 1-2 łyżki płynnego miodu, łyżka rodzynek, łyżka nasion pinii lub pestek słonecznika, sól, pieprz, 250 g pomidorków koktajlowych (lub zwykłych małych), łyżka listków bazylii, 4 małe okrągłe sery pleśniowe (najlepiej kozie), 2 łyżki oliwy, 4 łyżki likieru porzeczkowego Cassis, 1/2 l białego wina musującego, kostki lodu
Jedną pomarańczę sparzyć, obrać ze skórki. Skórkę pokroić w cieniutkie paseczki. Z owocu wycisnąć sok, wymieszać go z miodem, dodać rodzynki, chwilę razem gotować. Nasiona pinii lub słonecznika podprażyć na suchej patelni, dodać do sosu. Doprawić odrobiną soli i pieprzem. Ser ułożyć na półmisku, polać sosem, obłożyć opłukanymi pomidorkami oraz listkami bazylii i skropić oliwą. Drugą pomarańczę obrać, miąższ pokroić na kawałki, włożyć do pucharków. Wlać po łyżce Cassis, dopełnić winem, wrzucić po kilka kostek lodu. Podać do przygotowanych serów.
Warzywa po prowansalsku
Porcja: 512 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4 osób
5 czerwonych cebul, fenkuł (bulwa kopru włoskiego), 600 g ziemniaków, sól, pieprz, 3-4 laurowe liście, 5 łyżek oliwy, 1/2 szklanki bulionu (z kostki), 5 strąków czerwonej papryki, 8 ząbków czosnku, łyżeczka rozmarynu, 2 pomidory, 250 g czarnych oliwek, ocet balsamiczny, natka, czerwone pesto (ze słoika)
Cebule obrać, przekroić. Fenkuł po odcięciu piętki przekroić. Ziemniaki wyszorować, ułożyć na blasze, oprószyć solą i pieprzem. Dodać listki laurowe, skropić 3 łyżkami oliwy i piec godzinę w 200°C. Po 20 minutach obok ziemniaków ułożyć połówki cebuli, po następnych 20 połówki kopru. W trakcie pieczenia warzywa skropić bulionem. Z papryk wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać, razem z papryką podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Wlać pozostały bulion, doprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Dusić, a gdy papryka i czosnek będą prawie miękkie, dodać pokrojone w cząstki pomidory i oliwki. Chwilę dusić, doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem i posypać natką. Wszystkie warzywa ułożyć na półmisku, w osobnym naczyniu podać pesto.
Wonny kurczak o orientalnym smaku
Porcja: 467 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4 osób
2-3 pręciki szafranu, 8 podudzi kurczaka, sól, pieprz, kilka goździków, curry, 4 łyżki oleju, 3/4 szklanki bulionu drobiowego (z kostki), kawałek kory cynamonu, 4 gruszki, szklanka kaszy kuskus, listki mięty
Szafran zalać 2-3 łyżkami ciepłej wody, odstawić. Mięso opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Goździki utłuc, wymieszać z łyżeczką curry; mięso natrzeć przyprawami, odstawić na 30 minut do lodówki. Olej rozgrzać, podsmażyć na nim mięso. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać gorącym bulionem. Wrzucić cynamon, dodać szafran wraz z wodą, w której się moczył. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Gruszki umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Owoce dodać do mięsa w połowie pieczenia. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Podawać do mięsa posypanego listkami mięty.
- Więcej w Claudii 10/2005
1 z 1
1657