Reklama

porcja: 372 kcal
przygotowanie: 25 minut
na 10 porcji

Reklama
  • 180 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • masło i mąka do formy
  • 600 g śliwek
  • 1 i 1/2 łyżki waniliowego cukru cynamonowego
  • cukier puder do posypania
Reklama

Masło utrzeć z cukrem, jajkami i solą. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Dolewać stopniowo mleko, energicznie mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Tortownicę wysmarować masłem, posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Śliwki umyć, przekroić na pół, po czym usunąć pestki. Owo-ce ułożyć na wierzchu ciasta. Posypać cukrem cynamonowym. Piec ok. 45 minut w 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama