Tysiąca wysp
Przygotowanie: 25 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 14:25
Reklama
Do smażonego kurczaka, sałatek, ryb i owoców morza
Słynna przystawka, jaką jest koktajl krewetkowy, to krewetki wymieszane z sosem tysiąca wysp. W tej wersji dodaje się do niego kilka kropel koniaku.
Na 1 szklankę
Reklama
- żółtko
- 7 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki keczupu lub sosu chili
- 2 łyżki bitej śmietany
- łyżka soku z pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- sól, cukier, pieprz cayenne
Reklama
Żółtko ubić z musztardą trzepaczką-rózgą, stopniowo dodawać po kropli oleju (olej i żóltko powinny mieć taką samą temperaturę).
Gdy masa będzie miała konsys- tencję majonezu, dodać ocet, cukier i sól do smaku.
Majonez wymieszać z keczupem lub sosem chili i śmietaną. Wlać obydwa soki. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Łatwiej: zamiast robić domowy majonez, można użyć 4-5 łyżek gotowego (powinien być gęsty).
Reklama
Reklama
Reklama