Tymiankowa rukola
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 130 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.05.2006, 13:12
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 2 pęczki rukoli
- 40 dag pomidorków czereśniowych
- cebula
- ząbek czosnku
- 8 łyżek octu winnego
- 3 łyżki cukru
- po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
- po kilka gałązek bazylii i tymianku
- 3 łyżki oleju
- sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
- sól, pieprz
Reklama
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory opłukać, połowę przekroić na pół. Zioła umyć, otrzepać z wody. Rukolę oczyścić, opłukać. nOcet winny i 50 ml wody wlać do rondla, dodać cukier, cebulę, czosnek i tymianek, gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż powstanie syrop. Włożyć wszystkie pomidorki, zamieszać, gotować 3 minuty, oprószyć solą i pieprzem. Ostudzić.
Sos sałatkowy wymieszać z 3 łyżkami oleju i 3 łyżkami wody. Pomidorki, rukolę i zioła rozłożyć na talerzach, polać sosem.
Reklama
Reklama
Reklama