Tymiankowa pizza z sardynkami
Przygotowanie: 20 min
Oczekiwanie: 3 godz
Pieczenie: 20 min
Porcja: 400 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 20:30
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 1/2 kg mąki
- 0,4 dag drożdży instant
- oliwa
- 6 pomidorów
- pęczek świeżego tymianku lub łyżka suszonego
- 25 dag świeżych sprawionych sardynek bez głów
- 4 łyżki tartej bułki
- łyżka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Reklama
- Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. Wraz ze szklanką wody i łyżką oliwy dodać do mąki i wyrobić.
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny do wyrośnięcia. Oprószyć solą i jeszcze raz wyrobić. Podzielić na pół, uformować 2 placki.
- Sardynki opłukać i osuszyć. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Tymianek opłukać, posiekać.
- Placki umieścić na natłuszczonej blasze, posmarować oliwą, rozłożyć pomidory, oprószyć pieprzem, solą i tymiankiem, ułożyć sardynki.
- Skropić oliwą i winem, oprószyć tartą bułką. Piec 20 minut w temperaturze 220°C.
Reklama
Reklama
Reklama