Tylko dla orłów czyli wszystko co twój mężczyzna kocha jeść
... a jest to tłuste, sycące, cudownie złociste, chrupiące, pachnące i tak dobre, że dietetyków zabraniających jedzenia tych specjałów ma się ochotę zamknąć w piwnicy o suchym chlebie. Od czasu do czasu można sobie pofolgować. Wystarczy tylko potem znaleźć dobry (i przyjemny) sposób na spalenie tych cudownych kalorii...
- Naj
1 z 5
gol
... a jest to tłuste, sycące, cudownie złociste, chrupiące, pachnące i tak dobre, że dietetyków zabraniających jedzenia tych specjałów ma się ochotę zamknąć w piwnicy o suchym chlebie. Od czasu do czasu można sobie pofolgować. Wystarczy tylko potem znaleźć dobry (i przyjemny) sposób na spalenie tych cudownych kalorii...
2 z 5
golonka_gl
Soczysta i złocista pieczona golonka 4 nieduże golonki 2 l bulionu warzywnego z kostki 4 ząbki czosnku liść laurowy, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, sól, butelka ciemnego mocnego piwa (porter, czarne, korzenne) Oczyszczone golonki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimnym bulionem. Wrzucamy obrane, całe ząbki czosnku, liść laurowy, ziarenka ziela i pieprzu. Stawiamy na gazie i gotujemy na małym ogniu 15 min od momentu zawrzenia. Wyjmujemy golonki, studzimy i dokładnie nacieramy solą. Układamy na ruszcie w ciepłym piekarniku, pod spodem ustawiamy blachę na skapujący tłuszcz. Polewając piwem i często obracając, pieczemy golonki, aż pięknie się zezłocą, a skórka z wierzchu będzie chrupiąca. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kiszoną kapustą oraz ( koniecznie!) kuflem zimnego piwa.
3 z 5
zeberka
Żeberka ostre jak diabli 1,5 kg żeberek szklanka przecieru pomidorowego 1/4 szklanki soku z cytryny łyżka musztardy z gorczycą 2 łyżki masła 3 łyżki cukru sos sojowy , sos tabasco, sól 2 cebule 2 ząbki czosnku Żeberka dzielimy na porcje po 2 kostki każda, gotujemy ok. 40 min. Mieszamy przecier pomidorowy, sok z cytryny, musztardę, masło, cukier oraz sos sojowy, tabasco i sól do smaku, dodajemy pokrojone w kosteczkę cebule i czosnek, gotujemy 20 min, często mieszając. Żeberka kładziemy na płytkiej blasze albo w żaroodpornym naczyniu i zalewamy gorącym sosem. Pieczemy ok. 30 min w temp. 190°C, odwracając je w tym czasie 3–4 razy.
4 z 5
karkowka
Marynowana karkówka 60 dag karkówki łyżka płynnego miodu łyżka łagodnego keczupu łyżka coli lub słodkiej wódki (krupnik, gorzka żołądkowa) sos sojowy, sok z 1 cytryny, pieprz, przyprawa do mięs z grilla Karkówkę kroimy na 4 kotlety, rozbijamy je dłonią. Miód, keczup, colę lub wódkę, sos sojowy (do smaku – najlepiej 2–3 łyżki), sok z cytryny i świeżo mielony pieprz mieszamy, zalewamy kotlety i zostawiamy pod przykryciem w lodówce na ok. 3 godz. (a najlepiej na całą noc). Posypujemy dużą ilością przyprawy do mięs (jeśli lubimy pikantne, użyjmy zamiast niej papryki). Smażymy na patelni grillowej lub pieczemy na elektrycznym grillu po ok. 5 min z każdej strony (jeśli kotlety mają być krwiste, wystarczą 3 min).
5 z 5
kotlet
Schaboszczaki po wilanowsku 80 dag schabu środkowego sól, pieprz pasztet drobiowy jajko bułka tarta smalec, masło Mięso tniemy na 4 grube plastry i rozbijamy na kotlety wielkości talerza deserowego. Oprószamy solą i pieprzem, z obu stron smarujemy pasztetem i panierujemy w roztrzepanym jajku oraz sporej ilości tartej bułki, mocno dociskając panierkę palcami. Smażymy z obu stron na smalcu z masłem – najpierw bez przykrycia, potem pod pokrywką, żeby mięso było soczyste. Podajemy z ziemniakami i surówką.