Truskawkowe tiramisu
Truskawkowy sezon trwa! Warto wykorzystać te czerwcowe chwile i przygotować owocowe pyszności!
- Claudia
Opublikowano: 27.06.2013, 08:12
Reklama
Porcja: 452 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje:
Reklama
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- laska wanilii
- 150 g serka mascarpone
- 100 g truskawek
- 2 łyżki mocnej kawy
- 80 ml likieru amaretto
- 50 g podłużnych biszkoptów
- 6 łyżek kakao
- liście mięty do dekoracji
Reklama
Żółtka utrzeć z cukrem. Laskę wanilii przeciąć i wyjąć miąższ. Dodać do mascarpone razem z masą żółtkową. Wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białka. Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek i pokroić na pół. Kawę wymieszać z amaretto; w płynie zanurzyć na chwilę biszkopty. Truskawki umieścić na dnie pucharków i zakryć połową masy. Obłożyć osączonymi biszkoptami i pozostałą masą. Całość oprószyć kakao. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem deser udekorować listkami mięty
Reklama
Reklama
Reklama