Truskawkowe ptysie
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 20-25 minut
Porcja: 393 kcal
Składniki 6 porcji
- Moje Gotowanie
● 5 dag masła
● 4 jajka
● 1 i 1/3 szklanki (20 dag) mąki
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 40 dag truskawek
● 100 ml śmietany kremówki
● 30 dag chudego twarogu
● 4 łyżki (6 dag) cukru
● łyżka soku z cytryny
● 2 łyżeczki skórki z cytryny
● łyżka cukru pudru
● sól
Szklankę wody zagotować ze szczyptą soli i masłem. Wsypać mąkę i, szybko mieszając, podgrzewać, aż ciasto będzie gęste.
Stopniowo dodawać jajka i miksować, razem z ostatnim jajkiem wsypać proszek do pieczenia. Przełożyć do worka foliowego, odciąć jeden koniec.
Na blachę wyłożoną pergaminem wycisnąć 6 kółek ciasta. Piec 25 minut w temp. 220°C. Ostudzić, przekroić poziomo na pół.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Śmietanę ubić. Twaróg wymieszać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Połączyć ze śmietaną. Na spodach ciastek układać najpierw plasterki truskawek, następnie krem, ponownie plasterki truskawek i przykryć górą ciastka. Oprószyć cukrem pudrem.