Truskawkowe galaretki
Takie desery wyglądają wyjątkowo efektownie. A jak smakują! Oto trzy superpropozycje.
- Naj
Winne dla dorosłych
Dla 4 osób
- 2 szklanki tokaju (lub innego słodkiego wina)
- 4 łyżeczki żelatyny instant
- 50 dag truskawek
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, wymieszać z winem. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, ułożyć w miseczkach. Zalać winem z żelatyną, wstawić do lodówki na godzinę. Miseczki z galaretkami włożyć na chwilę do gorącej wody, a następnie delikatnie wyłożyć na talerzyki.
Z serkiem dla każdego
Dla 4 osób
- 2 duże homogenizowane serki waniliowe
- 50 dag truskawek
- 4 łyżeczki żelatyny instant
- 3 galaretki truskawkowe
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, wymieszać z serkami. Masę podzielić na 2 części. Jedną wlać do formy, zastudzić. Galaretki rozpuścić w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu, wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Wlać do formy, zastudzić. Na wierzch wylać resztę serka, chłodzić godzinę.
Kolorowe dla dzieci
Dla 4 osób
- galaretka truskawkowa i morelowa
- po 25 dag truskawek i moreli
- puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzić. Mleko podzielić na dwie części, każdą wymieszać z jedną galaretką. Do masy truskawkowej dodać pokrojone truskawki, do morelowej - morele. Masy rozlać do czterech miseczek, odstawić na godzinę do lodówki, aby stężały.