Truflowy tort
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 500 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2006, 12:18
Reklama
Składniki na 16 porcji
CIASTO:
Reklama
- 15 jajek
- 1/2 kg cukru pudru
- 15 dag kakao
KREM:
- 40 dag gorzkiej czekolady
- 1/2 kostki masła
- 75 ml spirytusu
- 100 ml rumu
- skórka starta z pomarańczy
- torebka cukru waniliowego
- 400 ml śmietany kremówki
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Reklama
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrowym, stopniowo dodając kakao. Białka ubić na pianę. Dodać do masy, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej pergaminem, piec 35 min w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na pół.
Krem: czekoladę stopić na parze, stopniowo dodając masło, cukier waniliowy i śmietanę. Cały czas mieszając wlać po trochu spirytus oraz rum, pod koniec dodać skórkę startą z pomarańczy. Lekko wystudzić
Krążek ciasta posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem. Resztą kremu posmarować tort, część nałożyć do szprycy i dookoła zrobić wzorek. Udekorować wiórkami czekolady.
Reklama
Reklama
Reklama