Trufelki
Przygotowanie: 1 godzina
Sztuka: 60 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 15:45
Reklama
SKŁADNIKI NA 60 SZTUK
Reklama
- 150 ml śmietany
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki rumu
- kilka kropli aromatu rumowego
- 2 łyżki masła
- łyżka posiekanych pistacji
- 8 dag białej kuwertury
- 8 dag ciemnej kuwertury
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
Reklama
Śmietanę podgrzać w rondelku, włożyć połamaną czekoladę, stopić, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. Dodać rum, masło i aromat rumowy, utrzeć. Połowę masy wymieszać z pistacjami, odstawić do stężenia.
Ciemną i jasną kuwerturę osobno rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Nabijając na widelczyk, trufle z pistacjami zanurzać w białej kuwerturze, a pozostałe w ciemnej. Odstawić do stężenia. Ciemne trufle obtoczyć w proszku kakaowym, jasne w cukrze pudrze.
Reklama
Reklama
Reklama