Trójkąciki schabowe ze śliwkami
Przygotowanie: 45 min, kaloryczność: 220 kcal, dla 4 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
● 4 kotlety schabowe bez kości
● po łyżce suszonej bazylii i ziół prowansalskich
● szczypta pieprzu
●15 dag suszonych śliwek
● 2 cebule
● olej do smażenia
Kotlety opłucz, osusz i bardzo cienko rozbij. Bazylię wymieszaj z ziołami prowansalskimi i pieprzem, natrzyj mięso z obu stron. Śliwki zalej wrzątkiem, kiedy woda wystygnie, osącz je na sicie. Na plastrze mięsa układaj po 2 śliwki, złóż kotlet po przekątnej (jak pieróg), tłuczkiem zbij brzegi, aby się skleiły. Pozostałe śliwki i posiekane cebule przełóż do rondla z rozgrzanym olejem, duś 5 minut, włóż kotlety, duś do miękkości na małym ogniu. Jeśli trzeba, podlej odrobiną wrzątku. Podawaj z ryżem i surówką z czerwonej kapusty.