Trójbarwna babka
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 350 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 15:03
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka kakao
- łyżka araku lub wódki
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 1/4 łyżeczki kurkumy lub szczypta szafranu
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Reklama
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno jajka, a potem po łyżce mąkę.
Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kurkumę lub szafran rozpuszczony w łyżeczce wody, do drugiej kakao i alkohol, a do trzeciej zmielone orzechy. Masy (każdą z osobna) dokładnie wymieszać.
Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Nałożyć kolejno masy: żółtą, kakaową i orzechową. Piec godzinę w temperaturze 200°C.
Reklama
Reklama
Reklama