Reklama

Składniki na 12 porcji

Reklama
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka kakao
  • łyżka araku lub wódki
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1/4 łyżeczki kurkumy lub szczypta szafranu
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Reklama

Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno jajka, a potem po łyżce mąkę.
Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kurkumę lub szafran rozpuszczony w łyżeczce wody, do drugiej kakao i alkohol, a do trzeciej zmielone orzechy. Masy (każdą z osobna) dokładnie wymieszać.
Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Nałożyć kolejno masy: żółtą, kakaową i orzechową. Piec godzinę w temperaturze 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama