Trendy kulinarne, które będą rządzić w roku 2018
Co będziemy jeść w roku 2018? Poznajcie 7 najważniejszych trendów prosto z kuchni.
Trendy kulinarne 2018: jakie dania i napoje będą modne?
W dzisiejszych czasach trendy kulinarne zmieniają się tak szybko, jak te w modzie. To prawdopodobnie zasługa Instagrama, który jest największym źródłem inspiracji. Poznajemy na nim najmodniejsze restauracje oraz potrawy przyjemne dla oka. Chętnie obserwujemy profile znanych foodies, czekając na kolejne, kuchenne nowinki. I jesteśmy już ciekawe, co będziemy pić, kiedy z mody wyjdzie słynne matcha latte. Prognozy na kolejny rok są zaskakujące! Wypieki zdominuje nowy rodzaj czekolady stworzony w tym roku, a zamiast kawy rozsmakujemy się w mlecznych naparach na bazie warzyw. Odkryjemy nowe, egzotyczne owoce i odkryjemy kolejne zastosowania prosecco. Porzucimy też "analogowy" sprzęt do pieczenia na rzecz...drukarek 3D. Sprawdźcie, na co przygotować swoje kubki smakowe!
1 z 7
Trendy kulinarne 2018: pandan
Słynną matchę w kulinariach zastąpi pandan, czyli azjatycka roślina o neonowo-zielonym kolorze. W jej liście często zawija się mięso, ryby lub owoce morza, by nadać im orzechowy aromat. Za to miąższ sprawdza się w słodkich deserach: naleśnikach, gofrach, lodach, ciastach, tapioce. Pandan ma w sobie wiele antyoksydantów i ogromną ilość chlorofilu, który spowalnia procesy starzenia się ciała.Jesteśmy pewne, że te zielone dania niedługo zdominują Instagram.
2 z 7
Trendy kulinarne 2018: napoje z ziemniaków
Okazuje się, że ziemniaki mają wiele właściwości leczniczych. Chociaż są niezwykle popularne, mają szansę stać się kulinarnym hitem. Jednak w zupełnie innej postaci, niż dotychczas. Przygotujcie się na słodkie latte z batatów, sok z ziemniaków oraz ziemniaczano-kokosowe smoothies. Te eliksiry mają silne właściwości przeciwzapalne - redukują bóle żołądka oraz zgagę!
3 z 7
Trendy kulinarne 2018: różowa czekolada
W tym roku powstał nowy, czwarty na świecie gatunek czekolady. Jest nim naturalnie różowa tabliczka zwana "Ruby", o kremowej konsystencji i słodko-słonym smaku. W 2018 roku przysmak ma wejść do powszechnej sprzedaży. A wtedy możemy być pewne, że stanie się głównym składnikiem deserów i ciast. Już marzy nam się różowe brownie!
4 z 7
Trendy kulinarne 2018: harissa
Lubicie ostre smaki? W nadchodzącym sezonie do łask zostanie przywrócona harissa. Ostra pasta powstaje z papryki chili utartej z czosnkiej i niekiedy pomidorami, kminkiem lub kolendrą. Używa się jej w Tunezji oraz Libii. Świetnie podkręca smak orientalnych dań, warto dodać ją np. do hummusu.
5 z 7
Trendy kulinarne 2018: słodycze z prosecco
W roku 2017 szefowie kuchni zaczęli eksperymentować z winem musującym w wypiekach. Prosecco donuts, powstałe w Nowym Jorku, stały się słynnym, kulinarnym hitem. To tylko początek wielkiego trendu, który przenika do branży cukierniczej. Niedługo w sklepach, poza ciastami z prosecco, dostaniemy żelki, konfitury oraz milkshakes z tym alkoholem.
6 z 7
Trendy kulinarne 2018: guanabana
Guanabana zdominuje nasze kubki smakowe podobnie, jak w tym roku słony karmel. To egzotyczny owoc, który "smakuje jak truskawki z ananasem z kwaśną nutą cytrusów i kremową konsystencją kokosa lub banana". Z wyglądu nieco przypomina duriana, gdyż jest duży, zielony i pokryty kolcami. Wierzy się, że pomaga walczyć z nowotworem, gdyż znajduje się w nim mnóstwo antyoksydantów. Guanabana rośnie na drzewach w Meksyku i na Kubie. Do tej pory dosładzano nią wodę witaminową lub jogurty.
7 z 7
Trendy kulinarne 2018: niebieska matcha
Kolor zielony pójdzie w odstawkę na rzecz oceanicznej palety odcieni. Prawdziwym hitem w kulinariach stanie się niebieska matcha - superfood i naturalny barwnik. Dzięki niej będziemy serwować na talerzu niebieski ryż, błękitny makaron oraz turkusowy sernik. Przyjemne dla oka i korzystne dla zdrowia!