Tradycyjny sos grzybowy: idealny do mięs i jako dodatek do świątecznych potraw
Tradycyjny sos grzybowy, to pozycja obowiązkowa na liście naszych przepisów na święta. Sos przygotowany z prawdziwków i podgrzybków doskonale nadaje się do mięs i klusek. Zobacz, jak wykonać go krok po kroku.
- kobieta.pl
Przepisy świąteczne: sos grzybowy
Sos grzybowy to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Tradycyjny sos grzybowy idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, klusek czy kartofli. Podpowiadamy, jak go wykonać krok po kroku.
Składniki:
- 100 g suszonych podgrzybków i borowików,
- 2 duże cebule,
- pół kostki prawdziwego masła,
- pół szklanki śmietany kremówki,
- 3 jaja
- sól i pieprz
Zobacz także: Jak namoczyć suszone grzyby
Sos grzybowy: jak zrobić?
Grzyby namoczyć w wodzie na dwie, trzy godziny. Wypłukać, pokroić w paski, ugotować. Na maśle podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Jak tylko cebula się zeszkli dodajemy grzyby. Dusimy około 10 minut na małym ogniu. Zestawiamy z ognia, dodajemy 3 żółtka, śmietanę, sól i pieprz i cały czas mieszany. Stawiamy na mały ogień i powoli podgrzewamy. Gotowe!
Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:
Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną
Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!
Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami