Tradycyjny chłodnik
Jak znalazł na upał. Przyznajemy pięć gwiazdek - pycha!
- Claudia
Opublikowano: 11.07.2013, 05:51
Reklama
Porcja: 202 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcje:
Reklama
- 50 g botwiny
- 3/4 l bulionu warzywnego
- sok z cytryny
- 200 ml śmietany
- ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 jajka na twardo
- sól
- pieprz
Reklama
Buraczki opłukać, po odcięciu liści pokroić. Zalać bulionem, gotować przez 30 minut. Następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wystudzić, wymieszać ze śmietaną i schłodzić. Ogórek, rzodkiewki i liście botwiny drobno pokroić. Razem ze szczypiorkiem dodać do zupy. Udekorować ćwiartkami jajek.
Reklama
Reklama
Reklama