Tradycyjne gołąbki z ryżem
Kto tak jak my uwielbia gołąbki? Palce pod budkę!
- Claudia
Porcja: 374 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 6 porcji:
- główka kapusty
- 250 g ryżu
- cebula
- 2 łyżki masła
- 250 g mielonej wieprzowiny
- jajko
- łyżka ostrej papryki
- łyżka majeranku
- 1 l bulionu mięsnego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2–3 łyżki mąki (niekoniecznie)
- cukier
- sól
- pieprz
Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę. Osolić ją. Włożyć główkę kapusty, chwilę parzyć na małym ogniu, aż będzie można zdjąć wierzchnie liście. Parzyć dalej, aż uda się zdjąć liście z całej kapusty. Z każdego liścia wyciąć zgrubiały nerw. Liść lekko zbić tłuczkiem. Ryż gotować ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Wystudzić. Połączyć z mielonym mięsem, ryżem i cebulą. Dodać jajko oraz paprykę, majeranek i do smaku sól oraz pieprz. Wymieszać. Na każdy liść nakładać 2–3 łyżki farszu i zwijać starannie w rulonik. Niewykorzystane liście kapusty ułożyć na dnie garnka, na nich ciasno układać gołąbki. Zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny. Gołąbki wyjąć z garnka. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Sos ewentualnie zagęścić mąką, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Polać nim gołąbki.