Tradycyjna Wielkanoc
Co gościło na świątecznych, staropolskich stołach? Zobacz jakie potrawy spożywano podczas tradycyjnego śniadania wielkanocnego.

- kobieta.pl
Wielkanoc poprzedza 40-dniowy post, który dawniej przestrzegany był bardzo restrykcyjnie. Nie jedzono w czasie niego mięsa, a jedynie mało tłuste postne dania. Sprawiało to, że Wielkanoc była wyjątkowo wyczekiwanym świętem obfitującym w mięsa i słodkości.
Głównym produktem na świątecznych stołach były oczywiście jajka – symbol nowego życia. Gotowano je na twardo i spożywano same lub w świątecznym żurku. Honorowe miejsce w wielkanocnym menu zajmowały mięsa - szynka wędzona w dymie jałowcowym, domowe kiełbasy oraz biała kiełbasa. W bogatych gospodarstwach popularnym specjałem była świńska głowa z jajkiem w pysku lub młode prosięta pieczone w całości.
Jako, że kapusta była podstawą staropolskiej kuchni, to kolejnym ważnym punktem był bigos z mięsem i winem.
Wśród ciast królowały wielkanocne baby drożdżowe i słodkie mazurki do których później dołączyły serniki obficie okraszone rodzynkami.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa