Tosty z polędwicą
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 500 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 2 papryki
- mała cukinia
- mały bakłażan
- 20 dag sera typu feta
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 plastry polędwicy sopockiej
- 3 gałązki bazylii
- pomidor
- 8 liści sałaty
- 5 dag kiełków, np. pszenicy
- 3 łyżki oliwy
- 12 kromek chleba tostowego
- sól, pieprz
Papryki umyć, oczyścić z pestek. Ułożyć na blasze skórką do góry i piec w piekarniku, aż sczernieją. Przestudzić, obrać ze skórki.
Cukinię i bakłażan umyć, pokroić w plastry. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, najlepiej rowkowanej, bakłażany smażyć 3, a cukinię 1 min.
Warzywa włożyć do miski, oprószyć solą. Pomidor pokroić na 8 plasterków. Sałatę umyć i osuszyć. Bazylię posiekać.
Ser utrzeć z jogurtem, oliwą i bazylią, przyprawić solą i pieprzem. Tosty zrumienić.
Każdy tost posmarować pastą serową, na 4 rozłożyć po plastrze polędwicy, liściu sałaty oraz po 2 plastry pomidora. Przykryć 4 tostami, rozłożyć sałatę, warzywa i posypać kiełkami. Przykryć pozostałymi tostami.
Kanapki przekroić po przekątnej i spiąć wykałaczkami.