Tost z serem pleśniowym
Przygotowanie: 15 minut
Mikrofalowanie: 8-9 minut
Porcja: 620 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 2 porcje:
- 4 kromki chleba tostowego
- łyżeczka masła
- 2 małe gruszki
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 4 plastry sera typu rokpol
- łyżka śmietany 22%
- kieliszek brandy
Kromki chleba tostowego ułożyć na ruszcie i wsunąć na górny poziom kuchenki. Ok. 4-5 minut ogrzewać je grillem włączonym na dużą moc, aż się lekko przyrumienią. Po 2 minutach przewrócić je na drugą stronę. Przyrumienione tosty delikatnie posmarować masłem. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i usunąć nasady ogonków. Na tostach ułożyć połówki gruszek, wydrążoną stroną do góry (spód można lekko ściąć, żeby dobrze leżały na toście). Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną i brandy. Orzechy grubo posiekać i nałożyć do wydrążonych gruszek. Obłożyć je masą serową. Tosty na ruszcie wsunąć na górny poziom kuchenki i zapiekać ok. 4 minut, ogrzewając równocześnie mikrofalami w mocy 420 W i grillem włączonym na dużą moc (ser powinien się lekko rozpływać).
NASZA RADA: Aby wzbogacić tost z serem pleśniowym, pod gruszkę możesz położyć plaster szynki.