Tost pizza z mozzarellą
Przygotowanie: 20 minut
Mikrofalowanie ok. 9 minut
Porcja: 430 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 2 porcje:
- łyżka oliwy
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 6 plasterków salami
- 4 czarne oliwki bez pestek
- pomidor
- ząbek czosnku
- 3 fileciki anchois
- 4 małe pieczarki
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka oregano
- 2 plastry mozzarelli
- sól, pieprz
Teflonowy talerz "crisp" podgrzewać 3 minuty w mocy 500-600 W. Posmarować go delikatnie oliwą, ułożyć kromki pieczywa i przycisnąć dłonią do dna. Opiekać z każdej strony po 1 i 1/2 minuty w mocy 600 W. Czosnek obrać, posiekać, posypać nim tosty. Plasterki salami podzielić na ćwiartki. Oliwki przekroić na pół. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Fileciki anchois osączyć z oliwy, pokroić. Pieczarki opłukać, osuszyć ściereczką, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki rozłożyć równomiernie na tostach i oprószyć solą, pieprzem i oregano. Na wierzchu położyć po plastrze mozzarelli. Mikrofalować ok. 4 minut w mocy 500 W.
NASZA RADA: Podczas gotowania "wrażliwych" produktów takich, jak ser, śmietana, wątróbki drobiowe czy grzyby, stosuj średni poziom mocy, przy wyższej mocy mikrofali produkty te stwardnieją.