Toruński piernik
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: ok. 30 min
Porcja: 360 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 11:42
Reklama
SKŁADNIKI NA 16 PORCJI
Reklama
- 1 kg mąki żytniej
- 1/2 kg miodu
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, anyżu, mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- jajko
- 20 dag grubo posiekanych migdałów
- 50 ml spirytusu
Reklama
Mąkę przesiać do miski, lekko ogrzać. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Miód wlać do rondelka, dodać korzenie, wymieszać, podgrzać. Wlać do mąki, dokładnie wymieszać. Wlać sodę, spirytus, wbić jajko, wyrobić ciasto dość twarde i elastyczne.
Wsypać migdały, wymieszać (jeśli ciasto jest zbyt suche, dolać trochę ciepłego miodu).
Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch udekorować migdałami. Piec 30-40 minut w temperaturze 200°C.
Reklama
Reklama
Reklama