Tort z kremem kajmakowym
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 450 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.10.2005, 07:22
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- biszkopt 3-warstwowy jasny 450 g
- 2 puszki skondensowanego słodzonego mleka
- kostka masła
- 1/2 l mleka
- budyń o smaku waniliowym 65 g
- 50 ml brandy
- garść orzechów laskowych
- filiżanka herbaty
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
- 2 łyżki konfitury z róży
Reklama
Mleko wstawić w puszkach do garnka, zalać wodą i gotować 2 godziny na małym ogniu.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Zawartość puszek po wystudzeniu przełożyć do miski, dodać budyń, masło, dolać brandy i dobrze utrzeć.
Herbatę, spirytus i konfiturę podgrzać, przestudzić. Ponczem nasączyć biszkopty, przełożyć kremem, lekko docisnąć.
Bok i wierzch tortu posmarować kremem. Ozdobić orzechami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Reklama
Reklama
Reklama