Reklama

CIASTO:
● 6 jajek
● 10 dag masła
● szklanka cukru
● 7 dag migdałów mielonych
● 5 dag kakao
● szklanka mąki
● łyżeczka proszku do pieczenia
● 2 cukry waniliowe
● 3 łyżki kompotu z wiśni
● 2 łyżki wódki
KREM:
●1,5 szklanki kremówki
● 2 łyżki cukru pudru
● cukier waniliowy
● wiśnie z kompotu
● 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Żółtka zmiksuj z miękkim masłem, 1/4 szklanki cukru, migdałami, kakao, mąką, proszkiem do pieczenia i jednym cukrem waniliowym. Białka ubij, połącz z masą. Wyłóż ją do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Piecz 30 min w temp. 180°C. Ostudź, przekrój na 3 placki. Resztę cukru, cukier waniliowy i szklankę wody zagotuj, wlej kompot i alkohol. Syropem nasącz placki. Krem: śmietanę ubij z cukrem pudrem i waniliowym, podziel na 3 części. Na spodzie ułóż połowę wiśni i 1/3 kremu, przykryj drugim plackiem. Wyłóż resztę wiśni i 1/3 kremu, przykryj 3 plackiem. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem. Schłodzoną czekoladę zestrugaj na wiórki, posyp cały tort. Udekoruj wiśniami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama