Tort winogronowy
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 4 godziny
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 265 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
- niepełna szklanka mąki
- 7,5 dag zimnego masła
- łyżka cukru
- żółtko
- tłuszcz do tortownicy
- szczypta soli
Krem: - 15 dag twarożku
- łyżeczka żelatyny
- łyżka cukru pudru
Galaretka: - butelka wytrawnego białego wina
- sok z 1 cytryny
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 70 dag jasnych winogron
Ciasto: mąkę, masło w kawałkach, cukier, sól i żółtko szybko zagnieść z łyżką wody, uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę. Ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
Krem: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać w rondelku, aż się rozpuści, lekko przestudzić i wymieszać z twarożkiem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i na godzinę włożyć do lodówki, aby lekko stężało.
Galaretka: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Winogrona opłukać, oderwać od łodyżek, osuszyć. Wino, sok z cytryny i cukier podgrzać w garnku, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić. Winogrona ułożyć na kremie i zalać galaretką winną. Wstawić na 3-4 godz. do lodówki.