Tort Wielkanocny
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 30-35 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 400 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 16 porcji
Biszkopt:
- 5 jajek
- 2 żółtka
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka skórki cytrynowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- puszka brzoskwiń
- 3 łyżki likieru morelowego
Krem:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 l mleka
- torebka cukru waniliowego
- łyżka żelatyny
- 1/2 l kremówki
- 3 łyżki likieru morelowego
Dekoracja:
- 20 dag marcepanowej masy
- kolorowe jajeczka cukrowe
- 3 łyżki płatków migdałowych
- zielony barwnik spożywczy
Biszkopt: masło stopić i wystudzić. Jajka i żółtka ucierać na parze z cukrem i skórką cytrynową, aż masa zgęstnieje. Do masy jajecznej przesiać obie mąki. Cienkim strumieniem wlać masło, zmiksować na gładką masę.
Ciasto nałożyć do tortownicy (o średnicy 26 cm) natłuszczonej i posypanej bułką. Piec 30-35 minut w temp. 190°C. Biszkopt wystudzić w formie i przekroić na 3 krążki.
Brzoskwinie osączyć, zalewę zachować. Odmierzyć 100 ml syropu, wymieszać z likierem. Nasączyć dwa dolne krążki biszkoptu.
Krem: żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, mieszając wlać do kogla-mogla. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. Żelatynę wymieszać z gorącym kremem.
Kremówkę ubić i wraz z likierem dodać do masy. Krem schładzać przez godzinę.Krążek biszkoptu położyć w tortownicy. Na cieście ułożyć połówki brzoskwiń, rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem, posmarować go 1/3 kremu. Nałożyć ostatni krążek, zdjąć bok tortownicy. Pozostałym kremem posmarować wierzch i bok tortu. Wstawić do lodówki na godzinę.
Dekoracja: masę marcepanową zagnieść z barwnikiem, rozwałkować na cienki placek. Wykroić pasek, przyłożyć suchy wafel, odcisnąć wzór. Paskiem obłożyć bok tortu. Z resztek marcepana wyciąć zajączki. Zajączkami i jajeczkami z cukru ozdobić wierzch tortu. Krawędź tortu obsypać płatkami migdałowymi.