Tort urodzinowy Harry'ego Pottera
Porcja: 280 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 13:54
Reklama
Na 12 porcji
Reklama
- 10 dag czekolady deserowej
- 1/2 kostki masła
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżek mąki
- torebka budyniu czekoladowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 7 dag mielonych migdałów
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- torebka gotowej polewy czekoladowej
- 2 łyżeczki śmietany kremówki
- tłuszcz i mąka do formy
- sól
- cukier puder do posypania
Reklama
Czekoladę zetrzeć na tarce. Masło utrzeć. Ucierając wsypywać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Pod koniec wbijać po jajku, wsypać czekoladę.
Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodawać do masy na przemian z mlekiem i mielonymi migdałami.
Masę nałożyć do małej tortownicy (średnica 21 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Piec ok. 50 minut w temp. 170°C. Ciasto wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 placki, przełożyć powidłami.
Polewę przygotować wg instrukcji na opakowaniu, połączyć ze śmietaną. Polać wierzch i boki tortu. W kawałku tektury wyciąć litery HP. Szablon ułożyć na ostudzonej polewie, litery posypać cukrem pudrem, szablon zdjąć.
Reklama
Reklama
Reklama