Tort Szwardzwaldzki
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: ok. 35 minut
Porcja: 410 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 10 porcji
CIASTO:
- 4 jajka
- 15 dag cukru pudru
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 5 dag kakao
- 10 dag masła
- 5 dag zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wiśniówki
- masło do formy
KREM:
- 600 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 30 dag wiśni z kompotu
- 1/2 tabliczki startej czekolady, wiśnie i bita śmietana do dekoracji
Ciasto: masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać jajka, migdały, kakao i aromat, wymieszać. Wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia, wymieszać.
Tortownicę posmarować masłem, nałożyć ciasto. Piec ok. 35 minut w temp. 180°C. Przekroić na 3 krążki, dwa dolne skropić wiśniówką.
Krem: śmietanę ubijać mikserem, aż zgęstnieje. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier puder i esencję waniliową.
Na dolny placek wyłożyć dokładnie osączone wiśnie, posmarować 1/3 kremu, przykryć drugim plackiem. Rozsmarować 1/3 kremu, nakryć trzecim krążkiem.
Z pozostałego kremu 3 łyżki nałożyć do szprycy. Resztą kremu posmarować wierzch i bok tortu. Udekorować startą czekoladą, rozetkami z bitej śmietany i wiśniami.