Tort sezamowo-chałwowy wg Piotra Adamczyka
Wspaniały końcowy akord udanego obiadu. Z doświadczenia wiem, że kobiety uwielbiają słodycze…
- Claudia
Opublikowano: 16.05.2013, 13:04
Reklama
PORCJA: 670 kcal
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
Reklama
NA 12 PORCJI:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 200 g cukru kryształu
- 3 łyżki mąki pszennej
Krem sezamowo-chałwowy:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g uprażonego sezamu
- 200 g chałwy waniliowej
Dekoracja:
- sezam
- kawałki chałwy
- bakalie
Jajka połącz z cukrem i lekko podgrzej na parze. Następnie ubij na sztywną pianę i dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj. Masę wylej na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz 12 minut w 190°C. Ostudź, przetnij na 3 blaty. Mleko gotuj w puszce 5 godzin. Ostudź. Dodawaj stopniowo sezam i chałwę, mieszając. Biszkopt przełóż masą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj sezamem, chałwą oraz bakaliami.
Reklama
Piotr Adamczyk - znakomity w filmie i na deskach teatru. Z równą maestrią prowadzi restaurację i cukiernię Stary Dom w Warszawie.
Reklama
Reklama
Reklama