Tort porzeczkowo-bezowy
Przygotowanie: 40 minut
Schładzanie: 30 minut
Pieczenie: 35-45 minut
Porcja: 330 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 16.03.2005, 15:36
Reklama
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
Reklama
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 kg czerwonych porzeczek
- szklanka cukru
- 4 białka
- 15 dag mielonych migdałów
Reklama
Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtko, cukier puder, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno i boki średniej tortownicy. Dno ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w 200 st C.
Porzeczki umyć, osuszyć, poodrywać z łodyżek, wymieszać z migdałami i połową cukru. Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypując powoli resztę cukru.
Na podpieczone ciasto wyłożyć porzeczki, przykryć je pianą, już nie wygładzać. Piec jeszcze 20-25 minut, aż beza lekko zbrązowieje.
Reklama
Reklama
Reklama